Jak vybrat proteinovou tyčinku?

Proteinové tyčinky dodávají energii před fyzickým výkonem i po něm a zároveň nám poslouží jako dopolední nebo odpolední svačinka při redukční dietě. Všechny proteinové tyčinky ovšem nejsou tak zdravé a pro náš organismus přínosné, jak se tváří. Jak tedy poznáte ty nejlepší proteinové tyčinky?

Proteinové tyčinky jsou vhodné pro profesionální i rekreační sportovce.

Příchuť

Samozřejmě můžete vybírat z nepřeberného množství chutí, ale dejte si pozor na to, že čokoládová tyčinka bude mít pravděpodobně jiné složení a jiné množství kalorií než tyčinka veganská bez sladidel. Rovněž myslete na to, že proteinové tyčinky s polevou mají mnohem více cukru než proteinové tyčinky bez polevy.

Příchuť ovšem nemusíte vůbec řešit, pokud si tyčinku berete na horskou túru nebo se chystáte zdolat Jizerskou padesátku. V těch případech si můžete dovolit sníst jakoukoliv proteinovou tyčinku.

Obsah sacharidů

Ten souvisí právě s příchutí. Při koupi tyčinky vždy sledujte, odkud sacharidy pocházejí. Ideální je vyhnout se velkému množství vysoce fruktózového kukuřičného sirupu. Také by vás od koupě proteinové tyčinky mělo odradit to, když je kukuřičný sirup ve složení na prvním místě.

Obsah vlákniny

Vláknina vás zasytí na delší dobu, proto je žádoucí, aby byla v tyčinkách obsažena. Jenže jí nesmí být moc, protože by vás před sportovním výkonem nenabudila, ale utlumila.

Proteinová tyčinka se hodí i do ovocných salátů.

Každá proteinová tyčinka by měla obsahovat minimálně 6 g vlákniny. A také se dívejte, jakého typu vláknina je, nejčastěji bývá ovesná, kukuřičná, rovněž se využívá inulin nebo isomalto-oligosacharidy nebo frukto-oligosacharidy.

Kvalitní tyčinku poznáme dle toho, že na první řádce ve složení je uveden podíl a druh proteinu. Nejlepší je syrovátkový nebo mléčný izolát. V případě veganských tyčinek je skvělý hrachový nebo rýžový izolát.

Obsah cukerných alkoholů

Cukerné alkoholy jsou podskupinou polyolů, které v potravinářství mají funkci zahušťovadel a sladidel. Oblíbenými sladidly bývají maltitol a xylitol, neboť nemají téměř žádné kalorie. Na druhou stranu existují lidé, kteří jsou na tato sladidla alergičtí a způsobují jim nadýmání. Proto je dobré nakoupit si proteinové tyčinky od více výrobců a vyzkoušet, které vám vyhovují nejvíce.

Hmotnost

Vybírat si proteinové tyčinky nemusíte jen podle chuti nebo složení, ale také podle velikosti. Obvykle platí, že větší tyčinky si mohou dopřát ti, kdo mají před nebo po náročném sportovním výkonu, zatímco menší tyčinky jsou vhodné pro ty, kdo drží redukční dietu nebo proteinové tyčinky mají jako náhražku za běžnou svačinu.

35 - 45 g

Proteinová tyčinka s touto gramáží je vhodná na odpolední svačinu pro ty, kdo drží redukční dietu. Zároveň je ale zapotřebí hlídat si její složení.

50 - 70 g

Tyčinka s touto gramáží zasytí a dodá energii rekreačním i profesionálním sportovcům před výkonem i po výkonu. Občasně si ji mohou dovolit i lidé v redukční dietě.

více než 75 g

Jde o tyčinky s vysokou gramáží, proto je vhodná pro vrcholové sportovce i ty, kdo se chystají podat nadměrný fyzický výkon.

Jste unavení a chybí vám energie? Sáhněte po kvalitní proteinové tyčince.

Výhody proteinových tyčinek

  • Zasytí a rychle zaženou hlad

  • Jsou vhodné i při redukční dietě

  • Mají vysoký obsah bílkovin

  • Obsahují minimum sacharidů

  • Balení ideální na cesty

Proteinové tyčinky vám nechutnají, ale protein jako doplněk stravy potřebujete? Vyberte si mezi klasickými práškovými proteiny. Více se o nich dozvíte v našem rádci Jak vybrat protein.

Nejčastější otázky

Kdy jíst proteinové tyčinky?

Kdykoliv potřebujete dodat energii, nebo když vás sužuje hlad a nemáte možnosti připravit si klasickou svačinu nebo hlavní jídlo.

Jak často mohu jíst proteinové tyčinky?

Ideálně pouze tehdy, když na tyčinku máte chuť nebo o přestávce mezi cvičením či při tréninku. Není problém konzumovat proteinovou tyčinku každý den, ale váš sportovní výkon musí tomuto příjmu odpovídat.

Jak poznám nekvalitní tyčinku?

Zejména podle toho, že méně kvalitní tyčinky obsahují želatinu, sójové bílkoviny nebo jiné rostlinné zdroje bílkovin.